Bij het kopen van een camper komt veel kijken. Om je te helpen bij deze belangrijke beslissing, hebben we meer dan 100 waardevolle tips verzameld. Hiermee kun je goed voorbereid op pad om de perfecte camper te vinden die past bij jouw avonturen en wensen!
Ben je klaar om de stap te zetten naar het kopen van een camper? Wat een geweldig idee! Een camper biedt ongekende vrijheid, maar het is belangrijk om je goed te oriënteren voordat je er een aanschaft. Een ideaal startpunt hiervoor is het boek Dus u wilt een camper?
Dit boek is een must-have voor elke beginnende camperaankoper. Het staat vol met nuttige tips die je helpen bij het kiezen van de juiste camper, helemaal afgestemd op jouw wensen en levensstijl.
Er zijn campers in veel soorten en maten. Er zijn grofweg vier verschillende soorten campers.
Alle vier de modellen hebben hun eigen voor- en nadelen. Weet je nog niet zeker wat voor soort camper je wilt? Huur dan een keer een camper en kijk of deze je bevalt.
De volgende afweging die je moet maken: koop je een splinternieuwe camper of toch een gebruikte? Op dit moment zijn hebben nieuwe campers een lange levertijd. We zien daarom dat op de 2e handsmarkt er soms erg hoge prijzen worden gevraagd. Maar wie goed zoekt, komt ongetwijfeld zijn of haar droomcamper tegen voor een redelijke prijs.
Bij de aanschaf van een nieuwe camper is alles uiteraard nog in nieuwstaat. Je zult de eerste jaren tegen weinig problemen aanlopen. Ga je voor een gebruikte camper, dan kan er eerder wat kapot gaan.
Het heeft de voorkeur om een gebruikte camper bij een Bovag aangesloten bedrijf te kopen. Je krijgt op de camper dan tegenwoordig ruime Bovag garantie. Dit geeft je meer zekerheid. Het gaat in de meeste gevallen om serieuze bedragen.
Soms is het liefde op het eerste gezicht als je tegen een gebruikte camper aanloopt. Dit is jouw camper! Maar ga niet over één nacht ijs. Het is verstandig om altijd een aankoopkeuring uit te laten voeren. Dat een camper APK gekeurd is, zegt verder niets over de werkelijke staat van de camper. Een APK keuring kijkt alleen naar de technische aspecten van het voertuig. Net zoals bij een gewone auto.
Een camper kan gebreken hebben, die met het blote oog niet te zien zijn. Zeker als je een camper van een particulier koopt, is het verstandig een aankoopkeuring uit te laten voeren. Een aankoopkeuring kost gemiddeld zo tussen de 200 en 500 euro. Dit bedrag is afhankelijk van wat je allemaal wilt laten keuren. Hoe uitgebreider de keuring, hoe hoger het bedrag. Onder andere een vochtmeting kan onderdeel zijn van een aankoopkeuring.
Als je een 2e hands camper koopt van een particulier, heb je geen recht op garantie. Het heeft daarom de nodige voordelen om je camper te kopen bij een bedrijf. In die gevallen heb je altijd recht op garantie. Loop je gedurende de garantieperiode tegen problemen of defecten aan, dan is de verkoper verplicht deze te herstellen.
Kijk echter wel goed wat er precies onder de garantie valt. Het kan zijn dat er uitsluitingen worden gemaakt. Dit zie je nogal eens bij de wat oudere campers. Er wordt dan bijvoorbeeld wel garantie gegeven op de motor en versnellingsbak. Maar niet op bijvoorbeeld de koelkast, rolgordijnen of de kachel. Vraag dit dus goed na bij de verkopende partij.
Als je de keuze hebt, koop bij voorkeur bij een BOVAG erkend camperbedrijf. Een dergelijk bedrijf heeft dan een zogenaamde kampeerauto erkenning van de Afdeling Mobiele Recreatie van de BOVAG. Zo’n BOVAG bedrijf mag dan campers verkopen met BOVAG kampeerautogarantie. Dit biedt je als koper net wat meer zekerheid.
De grootste bedreiging voor een tweedehandscamper is vocht. Vocht betekent vaak schimmel, stank en rare vlekken. Met name bij (half-)integraal campers moet je hier alert op zijn. Bij buscampers is dit minder het geval.
Wanneer een camper te maken heeft met vochtproblemen kunnen houten panelen krom trekken, worden zijwanden zacht en kan de bodem van de camper gaan roesten. Dit wil je echt niet! Het meeste vocht verzamelt zich langs randen van het plafond en rond de dakramen. Maar ook in de kastjes, onder aan de zijwanden, in hoeken, langs ramen en in de bekleding.
Wanneer een camper te maken heeft met serieuze vochtproblemen, ruik je dit al snel zodra je de camper binnenstapt. Ruikt een camper sterk naar luchtverfrisser, wees dan extra op je hoede. Wellicht probeert de verkoper vochtproblemen te verdoezelen. Het laten uitvoeren van een vochtmeting is dus altijd aan te raden!
Je kunt ook zelf een vochtmeter aanschaffen. Lees hierbij dan goed de gebruiksaanwijziging.
Ten opzichte van een auto is de onderhoudshistorie van een camper vele malen belangrijker. Denk hierbij aan zaken zoals:
Vraag altijd een kilometer rapport op. Je kunt deze tegen betaling aanvragen via diverse websites, waaronder bij de RDW of Finnik.nl. Klinkt een kilometer stand te mooi om waar te zijn, let dan extra goed op. Het komt helaas nog regelmatig voor dat kilometerstanden worden teruggedraaid. Wordt een kilometerstand als “onlogisch” beoordeeld, wees dan extra alert.
Wanneer er wordt aangegeven “geen oordeel”, dat gaat het vaak om een camper die is ingevoerd uit het buitenland. Dit hoeft uiteraard geen probleem te zijn. In die gevallen is de aanwezigheid van een onderhoudsboekje nog belangrijker. Je kunt hierin zien bij welke kilometerstand er welk onderhoud is uitgevoerd. Bel bij twijfel het betreffende bedrijf op en vraag zaken na.
Wellicht overbodig om te benoemen, maar controleer uitgebreid het leefgedeelte van de camper. Werken alle sloten nog? Gaan alle deurtjes en lades goed open en dicht? Hoe zit het met de rolgordijntjes en rolhorren? Werken deze nog zoals het hoort?
En hoe zit het met de aanwezige apparaten in de camper? Zoals de waterkraan, het gastoestel, de koelkast en de kachel? Werken deze allemaal nog goed?
Als je zelf weinig verstand hebt van voertuigen, kijk dan of er wellicht iemand in familie- of vriendenkring is die met je mee kan gaan. Heb je deze persoon niet in je omgeving, dan hoeft dat niet meteen een ramp te zijn. Veel zaken kun je (ook zonder technische kennis) prima beoordelen. Zoek voor je bezichtiging op internet wat de zwakke punten van een bepaald model is en let daar goed op.
Bekijk de buitenkant van de camper goed. Hoe zien de kitnaden eruit? Dichten deze nog goed af of zie je kieren en scheurtjes? Zo ja, dan zou dat vochtproblemen kunnen veroorzaken. Zie je kleurverschil in de carrosseriepanelen? Dan is er misschien wel schade geweest en is beplating opnieuw gespoten. Zie je kleine roestblaasjes op lasnaden of bij de wielkasten? Dan is de kans groot dat er ook op andere plaatsen roest aanwezig is. Een gedegen inspectie of aankoopkeuring is dan noodzakelijk.
Kijk kritisch naar de staat van de banden. Voor een nieuwe set camperbanden betaal je makkelijk rond de 1000,- euro. Check ook de leeftijd van de banden. Banden ouder dan 6 jaar kunnen last krijgen van verdroging.
De leeftijd van een band kun je makkelijk checken. Je ziet aan de zijkant van de band een code. Deze begint met DOT. De laatste twee cijfers van deze DOT-code geven het productiejaar aan.
Er zijn verzekeraars die je verplichten banden van ouder dan 6 jaar te vervangen. En dat is niet voor niets.
Controleer tevens of het reservewiel er bruikbaar uitziet en of krik en slinger aanwezig zijn.
In landen om ons heen zijn tijdens de wintermaanden winterbanden verplicht. Het is mooi meegenomen als er een extra set wordt meegeleverd met voldoende profiel. Is de camper voorzien van zogenaamde All-seasonbanden, dan heb je geen extra set nodig.
Is de camper verder helemaal naar je zin, maar voldoen de banden niet. Dan is dit wellicht nog een punt om wat (meer) van de prijs af te krijgen.
Campers die je met een B-rijbewijs mag besturen, mogen niet zwaarder zijn dan 3.500 kilogram. Campers zijn door het gebruik van accessoires al vaak zwaarder dan het kenteken als rijklaargewicht opgeeft.
Het is daarom aan te raden om tijdens de proefrit een weegbrug te bezoeken. Bekijk of er voldoende laadvermogen overblijft voor personen, een volle tank brandstof, watertanks, fietsen en de nodige bagage.
Het rijbewijs wat je in Nederland nodig hebt voor een camper is volledig afhankelijk van het gewicht van de camper. Tot 3.500 kilo mag je een camper besturen met een rijbewijs B. Tussen 3.500 en 7.500 kilo is een rijbewijs C1 vereist. Boven de 7500 kilo is een rijbewijs C vereist.
Bij campers van boven de 7500 kilo gaat het om het aantal zitplaatsen in de camper. Bij 8 tot 16 zitplaatsen volstaat een rijbewijs D1 mits de camper korter is dan 8 meter. Is de camper langer dan 8 meter, dan is een rijbewijs D benodigd.
Zeker bij de aanschaf van een nieuwe camper is het belangrijk om een afleverdatum in het contract op te nemen. Maak daarbij goede afspraken. Wat als de camper later geleverd wordt dan afgesproken? Ben je bij nieuwe campers dan eventueel meer geld verschuldigd? Er is wereldwijd een tekort aan electronica-chips.
Hierdoor zien we dat de prijzen van auto’s en campers spontaan duurder worden. In het geval van een nieuwe camper is het raadzaam hierover dus goede afspraken te maken met de verkopende partij.
Er zijn gevallen bekend waarbij een verkopende partij zomaar de prijs van een camper verhoogd met enkele duizenden euro’s van het moment van bestellen tot levering. Levertijden kunnen door het chip tekort verlengd worden met 2 jaar.
Als een camper er verder prima uitziet is dat mooi meegenomen. Maar vergeet vooral niet een flinke proefrit te maken. Rijdt de camper lekker? Werkt alles nog soepel? Slipt de koppeling niet? Schakelt de camper zonder problemen?
Trap tijdens de proefrit ook eens flink op de rem (uiteraard als er niemand vlak achter je rijdt). Blijft het stuur dan rechtstaan of trekt het stuur naar een bepaalde kant?
Hoe zit het met bijgeluiden? Wat hoor je allemaal en is dit reden tot verdere inspectie? Komt er extreem veel rook uit de uitlaat? Loopt de camper rustig stationair?
Heb je twijfels over de je bevindingen naar aanleiding van je proefrit? Regel dan zeker een aankoopkeuring.
We zien het allemaal om ons heen. Mede door de intrede van Covid-19 zijn campers enorm populair en worden steeds populairder. Door de huidige vraag en het geringe aanbod is het lastig om een geschikte tweedehands camper te vinden. Een camper die aan al jouw eisen voldoet.
Loopt je tegen zo’n camper aan, dan zou je hem gelijk het liefst willen betalen en ermee naar huis rijden. Maar… het gaat nu eenmaal niet om de aanschaf van een pakje boter. Laat druk en emotie niet meespelen. Ga grondig en goed voorbereid op pad. Neem iemand mee met verstand van zaken en laat bij twijfel altijd een aankoopkeuring uitvoeren. En lijkt een camper qua prijs te mooi om waar te zijn, krap dan eerst nog eens even 3 keer achter je oren. Geloof mij… Het gaat ook jou lukken om je droomcamper te vinden.
Tot slot hebben we hieronder een 3-tal handige checklists voor je opgesteld. Doe er je voordeel mee.
Kortom, er komt veel kijken bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte camper. Zorg dat je goed voorbereid op zoek gaat naar een camper. We hopen je met deze tips alvast een klein beetje op weg geholpen te hebben.
Aanschafkosten Camper: Wat kun je Verwachten?
Ontdek welke kosten je kunt verwachten bij de aanschaf van een camper, van aankoopprijs tot bijkomende kosten zoals verzekering en onderhoud.
Huren of Kopen? De Beste Keuze voor Jouw Vakantie
Twijfel je of je een camper wilt kopen of huren? Lees meer over de voordelen en nadelen van beide opties en kies wat het beste bij jouw situatie past.
Alle Soorten Campers: Welke Past bij Jou?
Van buscampers tot alkoofcampers en integraal campers: leer meer over de verschillende types en vind de camper die bij jouw reisstijl past.
Alle Camperdealers in Nederland
Bekijk onze lijst van betrouwbare camperdealers in Nederland om jouw perfecte camper te vinden.
Copyright 2024 - Camperstartpunt.nl
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.