Camper Parkeren in je Woonplaats: Wat zijn de Regels?

Het parkeren van je camper in je woonplaats kan soms een uitdaging zijn, vooral als je niet op de hoogte bent van de lokale regels en voorschriften. Het is belangrijk om te weten dat elke gemeente verschillende regels hanteert voor het parkeren van campers. 

geparkeerde camper

Parkeerregels camper

Je camper parkeren voor de deur. Het gebeurt vaak en is natuurlijk erg handig. Zo kun je vóór en na je vakantie op je gemak je camper schoonmaken en in- en uitladen. Maar wist je dat aan het stallen van je camper op de openbare weg regels verboden zijn?

Regels voor wat betreft het parkeren van je camper voor de deur, verschilt echter per gemeente. Hoelang je camper op straat mag staan en hoe je problemen en een boete voorkomt, lees je in deze blogpost.

parkeerverbod

Waarom zijn er parkeerregels voor je camper?

Regels met betrekking tot het parkeren van je camper zijn ingesteld om kampeermiddelen niet langer dan nodig in de openbare ruimte te plaatsen. Campers nemen nu eenmaal extra parkeerruimte in. 

 

Ook beperkt het ’t uitzicht op de openbare weg.

Ook kun je je voorstellen dat je buren ook niet blij worden al ze wekenlang een camper voor hun deur hebben staan. 

Hoe lang mag een camper op een parkeerplaats staan?

In vrijwel de meeste gemeenten mag je camper maximaal drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan.

Let op, deze maximale termijn kan ook korter of langer zijn. 

 

Hoelang je een caravan of camper mag parkeren, vind je in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van jouw gemeente. De APV van jouw gemeente vind je in de meeste gevallen op internet. Neem deze dus zeker door.

Mag je de camper om de dag verplaatsen?

Misschien heb je al een paar creatieve oplossingen bedacht om de regels met betrekking tot het parkeren van je camper op de openbare weg te omzeilen. Je zou bijvoorbeeld je camper na drie dagen een klein stukje verplaatsen. Leuk bedacht, maar helaas… 

 

De drie dagen (of meer of minder, afhankelijk van de plaatselijke APV) gaan dan niet opnieuw in.

Het woord ‘parkeren’ is om deze reden in de APV vaak al vervangen door de woorden ’te plaatsen of te hebben’. Heeft heeft dus niet zo heel veel zin om op zoek te gaan naar mazen in de wet. Houdt je gewoon netjes aan de regels die gelden in jouw gemeente.

 

Hou ook er ook rekening mee dat met dat de openbare weg niet alleen letterlijk ‘de weg’ wordt bedoeld, maar ook pleintjes, plantsoenen, stoepen, etc. 

Grote(re) camper parkeren in de bebouwde kom

Bezitters van grote campers (langer dan 6 meter, breder dan 2,40 meter) hebben het welicht nog lastiger. In sommige gemeenten mogen deze voertuigen helemaal niet binnen de bebouwde kom staan. Als dit het geval is, moet dit in de APV van je gemeente staan.

 

Parkeerplaatsen voor vrachtwagens vormen op dat moment een uitzondering. In veel gemeenten mag je daar wel je camper parkeren. Deze herken je aan de bekende blauwe P-borden met symbolen van een vrachtwagen en bus erop afgebeeld. 

 

Maar nogmaals, check eerst de APV van jouw gemeente!

Klachten van omwonenden

Staat je camper toch langer dan toegestaan op de openbare weg? De politie staat dan niet gelijk bij je op de stoep. Vaak is het zo dat wanneer er geen klachten uit de buurt komen, de kans klein is dat er wordt ingegrepen.

 

Is jouw gemeente strenger en/of zijn er klachten van bijvoorbeeld omwonenen? Dan kan de gemeente of politie je hier op aanspreken. De hoogte van de boete van een caravan die te lang voor de deur staat bedraagt op dit moment 90 euro. En dat is toch zonde van je geld.

 

Als je geen gehoor geeft aan het weghalen van je camper, dan kan je camper worden weggesleept. De kosten voor het wegslepen worden op jou verhaald. Zo ver wil je het uiteraard liever niet laten komen. 

Houd simpelweg rekening met anderen

Net als met het kamperen zelf, is rekening houden met elkaar een groot goed. Bekijk zelf kritisch waar je je camper plaatst. Laat je camper niet onnodig lang het straatbeeld bepalen.

 

Vraag je buren of ze niet teveel last hebben van je camper. En laat ze weten wanneer je vertrekt. 

 

Op die manier verklein je de kans dat ze bij de gemeente of politie melding maken van een camper in de straat. 

Camper parkeren op eigen terrein

Ook bij het parkeren van een camper op je eigen terrein gelden er regels. Zelfs als je je voertuig keurig achter de heg en op de oprit zet, zou je zomaar in overtreding kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat jouw camper toch nog zichtbaar is vanaf de openbare weg.

 

Ook hier verschillen de regels en de handhaving per gemeente. Waar de ene gemeente streng en onverbiddelijk is, wordt er ergens anders juist flexibel mee omgegaan. Waar de één zijn camper jarenlang vol in het zicht kan laten staan, krijgt de ander meteen een waarschuwing. 

Nogmaals, raadpleeg altijd de plaatselijke APV

We blijven het herhalen. Raadpleeg de APV van jouw gemeente. Zo weet je precies met welke regels je te maken hebt.
Verklein de kans op conflicten met buurtbewoners. Zet je camper zo praktisch mogelijk neer en vraag je buren of ze er geen last van hebben.

 

Kijk daarbij ook kritisch hoe lang je je camper daadwerkelijk voor de deur nodig hebt. Met een beetje voorbereiding hoef je de grens van wat is toegestaan niet op te zoeken. Bijkomend voordeel is dat je in een garage of stalling minder kans op diefstal of beschadiging van je camper hebt.

 

Onderstaand een overzicht van de regels in de grote steden met een link naar de plaatselijke APV.

Wist je dat...

... er nog veel meer boeiende en praktische blogs op onze website staan te wachten om ontdekt te worden? 

Of je nu op zoek bent naar slimme tips voor je volgende camperavontuur, het ideale accessoire dat je reis comfortabeler maakt, de nieuwste gadgets, of inspiratie voor de mooiste bestemmingen – je vindt het hier allemaal! 

Onze uitgebreide verzameling artikelen zit boordevol waardevolle inzichten, handige reisideeën en reviews van de beste gadgets die jouw camperervaring naar een hoger niveau tillen. 

Waar wacht je nog op? Verken onze blogs en ontdek alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis!

tip interessante blogs

Copyright 2024 - Camperstartpunt.nl | Disclaimer

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.