Voorkom schade aan je camper door steenmarters. Marters kunnen veel schade veroorzaken onder de motorkap van je camper. Lees hoe je dit kunt voorkomen.
In sommige delen van Nederland en andere landen zijn steenmarters een ware plaag. Leuke kleine diertjes, maar de schade aan je camper kan groot zijn.
Het zijn dan misschien best leuke diertjes om te zien, maar de schade die ze kunnen veroorzaken kan groot zijn. Bijtende steenmarters kunnen in de motorruimte van je camper zorgen voor een hoop ellende en hoge garagerekeningen. Meer over steenmarters en wat er tegen te doen is, vertellen we je in dit artikel.
Leven in de nabijheid van mensen
Ach, zo’n steenmarter… Met zijn schattige oogjes en donzige vacht. Die kan toch geen kwaad uithalen? Maar vergis je niet. Want de tandjes van een steenmarter zijn scherp. Steenmarters leven graag in de nabijheid van mensen. Ze leven op de vloeren van woningen, in kelders en in schuurtjes. Mensen lopen daarbij geen risico. De steenmarter is daarvoor veel te schuw. Hij gaat vooral ’s nachts op pad.
Zijn leefomgeving gebruikt de steenmarter om te jagen. Muizen, kikkers en vogeleieren moeten oppassen voor hem. Van concurrenten houdt de steenmarter niet. Hij stort zich op alles wat oogt of ruikt als een rivaal.
De geur van onder je motorkap
Het is precies de geur onder de motorkap van je camper die voor problemen kan zorgen. Als een marter namelijk door zijn territorium struint, laat hij dat aan andere marters weten. Dit doet hij door zijn geur te verspreiden. En ja, je raadt het al.. dat is dus in veel gevallen onder de motorkap van jouw camper. Een marter houdt van omgevingen waar hij zich goed kan verstoppen en waarin hij de gevangen buit rustig kan opeten.
Vervolg jij je autorit, dan kom je door veel van dat soort marterterritoria. En ja, dat zorgt dus voor de nodige onderlinge concurrentiestrijd. Als je camper stilstaat, ruikt een marter de geur van de concurrent al van grote afstand. Woedend gaat het kleine roofdiertje de motorruimte in. In de motorruimte bijt hij in een waas alles kapot wat hem irriteert. En dus zit jij als camperaar met beschadigde lucht- en waterslangen, stroomkabels en isolatiemateriaal. De messcherpe tandjes van het lief en onschuldig ogende beestje rukken rubbers en kunststoffen probleemloos uit elkaar.
Erg veel schade door steenmarters
De schade die op die manier aan je camper wordt aangericht, kan zomaar oplopen tot duizenden euro’s. In veel gevallen ontstaat er gevolgschade door defecte sensoren, door lekkende koelvloeistof- en/of olieverlies.
Die schade kan flink in de papieren lopen. Overkoepelende verzekeringsorganisatie in bijvoorbeeld Duitsland hebben berekend dat marters in 2019 voor bijnna 90 miljoen euro aan onderdelen kapot hebben gebeten. Bizar toch…
Wat is de eerste indicatie van het bezoek van een marter
Wat is nu een eerste indicatie dat er een marter op bezoek is geweest? Dat kan zijn dat je krabsporen in het isolatiemateriaal aantreft. Isolatiemateriaal dat aan de binnenkant van de motorkap is bevestigd. Dat ziet er op het eerste gezicht niet fraai uit, maar kan in dit stadium nog niet veel kwaad. Als je dit aantreft is een eerste stap om de motorruimte goed schoon te maken. Door de motorruimte goed schoon te maken, verwijder je de geursporen van de steenmarter.
Wist je dat... Huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals hondenharen, gedragen sokken of toiletblokjes nauwelijks helpen. Als cultuurvolger raakt de marter niet in paniek door deze geuren die hij met mensen associeert. Ook het afsluiten van openingen heeft meestal geen zin. De steenmarter worstelt zich als een slangenmens door de kleinste gaatjes.
Marters houden niet van stroom
Stroom is een effectieve methode om de steenmarter op afstand te houden. Dit werkt in principe net zo als schrikdraad bij bijvoorbeeld koeien.
Maar, je hoeft geen draden door de motorruimte te spannen. De afschriktaak wordt uitgevoerd door metalen plaatjes die over de motorruimte worden verdeeld en met een kabel worden verbonden. De stroomvoorziening voor deze marterafweer komt van de startaccu of door eigen geplaatste batterijen.
In het laatste geval twee leveren twee kleine knoopbatterijen de nodige energie. Ook doe-het-zelvers die niet al te veel ervaring hebben, kunnen de inbouw doen. Die is heel eenvoudig, doordat onze set niet hoeft te worden aangesloten op de boordelektronica van de camper.
Voel je niet schuldig als je een dergelijk systeem inbouwt. Marters houden geen verwondingen aan een stroomstoot over. Die is weliswaar niet prettig voor de diertjes, maar schadelijk is het niet.
Martens op afstand houden door geluid
Marters kunnen net als veel andere dieren, veel meer geluiden horen dan de mens. En dan gaat het om met name geluiden op een hogere frequentie. We hebben het dan om hele hoge geluiden boven 20 kHz. Wanneer deze geluiden ook nog lijken op angst- of gevaargeluiden dan zal de marter een andere richting opgaan.
Wil je een marter afschrikken met geluid, dan is een krachtig werkend ultrasoon apparaat een betere keuze.
Frequentie gemoduleerd ultrasoon geluid met dierlijke angst- en waarschuwingskreten die door steenmarters worden geïnterpreteerd als ” extreem gevaar”.
Kies dan voor een systeem die het geluid en de frequentie telkens automatisch veranderd. Hierdoor ontstaat geen gewenning bij de marter en neemt de kans op schade op je camper drastisch af.
Wil je schade door steenmarters voorkomen? Bekijk dan hier alle marterverjagers.
Copyright 2024 - Camperstartpunt.nl
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.