Winterklaar maken Camper: Wat te Doen?

Wanneer je je camper winterklaar maakt, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Door deze tips op te volgen, blijft je camper in topconditie tijdens de wintermaanden.

campers in de stalling

Winterklaar maken: Tips voor Campers!

Naar de winterstalling? Wat te doen?

Als je je camper tijdens de wintermaanden niet gebruikt, ga je deze ongetwijfeld stallen. Stallingen zijn momenteel erg schaars. Bij het zoeken naar een stalling, kijk dan -behalve naar de prijs-  ook naar de voorwaarden die een stalling hanteert. Deze kunnen namelijk onderling erg verschillen. Hoe is de aansprakelijkheid geregeld als wat als er schade ontstaat?  

Verhoog de bandenspanning

Om vlakke stukken op het loopvlak van de banden te voorkomen, is het aan te raden de bandenspanning met 0,5 bar te boven de voorgeschreven waarde uit het instructieboekje van je camper te verhogen. Maar, verhoog het aantal bar niet boven de maximaal toegestane waarde die op de zijkant van de band staat. Je kunt dit gemakkelijk zelf doen met behulp van een compressor

Tussentijds is het verstandig om bijvoorbeeld om de 4 weken de camper iets naar voren of naar achteren te duwen. 20cm zou al voldoende moeten zijn. 

Check je vloeistoffen

Laat je koelvloeistof controleren op kwaliteit. Biedt deze nog wel voldoende bescherming tegen bevriezing? Wanneer dit niet het geval is, kan de koelvloeistof bevriezen met alle gevolgen van dien. Er kan dan schade ontstaan aan de motor, slangen en radiateur. 

Zorg ook dat je ruitensproeiervloeistof is voorzien van een antivries variant.

Toilet

Maak het chemisch toilet helemaal leeg en grondig schoon. Bewaar de flessen toiletvloeistof vorstvrij op. De afsluitsschuif laat je open staan. Om ook het toilet goed te ventileren, draai je de dop van de schenktuit los.

Accu

Er gaan veel verhalen rond wat nu het beste is om te doen met de startaccu en huishoudaccu van je camper. Het allerbeste is om de accu’s te verwijderen en om deze thuis droog en vorstvrij te bewaren.  De accu’s houdt je vervolgens in conditie door deze aan te sluiten op een druppellader

Als je de stalling de mogelijkheid heeft om je camper aan te sluiten op 230 V, check dan vooraf de handleiding van je camper. Niet iedere camper mag continu op de 230 V aangesloten zijn. Een alternatief is dan om een tijdschakelaar tussen de stroomvoorziening aan te sluiten. 

Koppel de accupolen los, wanneer de stalling geen stroomvoorziening heeft. Koppel dan eerst de minpool los en daarna de pluspool. Zodra je de accu weer aansluit, zorg dan dat je eerst de pluspool aansluit en als laatste de minpool.

Let op: als je een ComfortMatic versnellingsautomaat hebt, dan is het beter om de startaccu niet los te koppelen.  

Een andere mogelijkheid is om met de camper iedere maand een flink stuk te gaan rijden. Dat is voldoende om de accu’s op peil te houden. 

Zorg voor een volle brandstoftank

Om condensvorming in de brandstoftank te voorkomen, is het raadzaam en deze helemaal vol te tanken voordat je de camper gaat stallen. Condensvorming krijgt dan geen kans. Condenswater kan op den duur voor problemen zorgen. Wanneer je tijdens de stallingsperiode in je camper gaat rijden, vul dan altijd weer de tank tot de rand van de vulopening. 

Tip: Heeft jouw dieselmotor AdBlue nodig als toevoeging? Vergeet dan ook deze niet bij te vullen. 

Niet op de handrem

Zet de camper niet op de handrem. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat de handremkabel kan gaan bevriezen of vastroesten. Hierdoor kun je de camper niet meer verplaatsen. Ook kan de remvoering vast komen te zitten aan de remtrommel. 

Heb je de camper per ongeluk toch op de handrem laten staan en de remmen zitten vast, forceer dan niks! Je kunt de remvoeringen in dat geval dan losrukken van de remsegmenten. 

Je zult in dat geval de remtrommels moeten demonteren om de boel te fixen. 

Om te voorkomen dat de camper toch van zijn plaats kan gaan wanneer je de handrem niet hebt aangetrokken, kun je gebruik maken van een stopblok of wielkeg. Deze plaats je voor en achter de wielen. Wegrollen wordt hiermee voorkomen. 

Watertank, boiler en leidingen

Leeg alle leidingen, de watertank en boiler. Denk ook het het waterreservoir en de tank van het
toilet. Maak de watertanks goed schoon met een watertankreiniger. Nadat alles is geleegd, zet dan de kranen open. Blaas de leidingen door om bevriezing te voorkomen. Dit kun je doen met je mond of door middel van bijvoorbeeld een luchtbedpomp. 

Let op: wanneer je weer op pad gaat met de camper, vergeet dan niet de kranen weer dicht te draaien!

Gasflessen

Haal de gasflessen uit de camper en bewaar deze thuis. De meeste stallingen zullen dit ook eisen. 

Vochtvreters

Plaats in de je camper 1 a 2 vochtvreters. Leeg deze een paar keer tijdens het stallen. Het is aan te raden om de vochtvreters in een emmer te plaatsen. Mocht een vochtvreter om welke reden dan ook gaan lekken, zorg je ervoor dat het vocht in de emmer blijft. 

Als je de mogelijkheid hebt om de camper een paar dagen voor je deur te zetten, kun je ook overwegen een luchtontvochtiger een paar dagen te laten draaien. Dit haalt in één keer het meeste vocht uit je camper. 

Ventileer

Zorg voor enige ventilatie in de camper. Zet bijvoorbeeld het dakluik en/of één of meerdere ramen in de ventilatiestand. Zet ook kastdeuren open en zet de koelkast ook op de ventilatiestand. Zet ook je bankkussens rechtop. 

Horren en rollo's

Laat rollo’s en horren naar boven / opgerold staan. Zou je deze maanden naar beneden (op spanning) laten staan, loop je het risico dat je veer zijn spanning verliest. 

Ruitenwissers

Het beste is om de ruitenwissers van de ruit af te halen, bijvoorbeeld door een kurk tussen de arm en ruit te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de ruitenwisserbladen gaan vervormen. 

Uitdraaisteunen invetten

Is de camper voorzien van uitdraaisteunen? Vet deze dan in en draai ze uit. Anti-diefstaltip: neem de slinger mee naar huis. 

Zet de camper in de wax

Om lang te genieten van je camper, raden wij je aan om de buitenkant van je camper minimaal 2 keer per jaar in de was te zetten. Gebruik een kwalitatief goede wax. Doe dit in ieder geval net voordat je de camper in de stalling zet. 

Laat geen etensresten achter

Laat geen etensresten of levensmiddelen achter in de camper. 

Reinig met Dettol

Maak de camper grondig schoon met bijvoorbeeld een schimmeldodend middel zoals Dettol.

Zorg voor een frisse geur

Om je camper lekker fris te laten ruiken, kun je enkele geurbuiltjes in de camper plaatsen. 

Schors je camper bij de RDW

Als je minimaal een aantal maanden achter elkaar je camper gaat stallen, kun je overwegen om je camper te schorsen. Schorsen houdt in dat je geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Lees er alles over in de blogpost “Je camper schorsen bij de RDW”.

Copyright 2024 - Camperstartpunt.nl

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.